You are here

Διατροφικές πληροφορίες

Ένα σύστημα διατροφικών πληροφοριών απλό, προσβάσιμο και ειλικρινές

Γιατί να κάνουμε κάτι τέτοιο;

Θεωρούμε ευθύνη μας να σας παρέχουμε τις διατροφικές πληροφορίες που χρειάζεστε, προκειμένου να κάνετε μία ισορροπημένη επιλογή που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Οι διατροφικές πληροφορίες είναι τυπωμένες στις συσκευασίες των περισσότερων προϊόντων μας, στο πίσω μέρος των trayliners και στον ιστότοπό μας.

Με αυτό τον τρόπο, θεωρούμε ότι μπορείτε να εξοικειωθείτε με τα προϊόντα μας και να ορίσετε τα γεύματά σας ακολουθώντας αυτούς τους απλούς, προσβάσιμους και σαφείς πίνακες.

Τι είναι οι ΕΗΠ;

ΕΗΠ σημαίνει Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κατευθυντήρια γραμμή που σας βοηθά να κατανοήσετε πώς ένα συγκεκριμένο τρόφιμο συμβάλλει στην καθημερινή σας διατροφή. Οι ΕΗΠ περιλαμβάνουν τιμές για πρωτεΐνη, λίπος, κορεσμένα λιπαρά, υδατάνθρακες, σάκχαρα, φυτικές ίνες και αλάτι. Οι διατροφικές πληροφορίες και τα στοιχεία ΕΗΠ αναγράφονται στις συσκευασίες των περισσότερων προϊόντων μας, στο πίσω μέρος των trayliners και στον ιστότοπό μας. 

Δεδομένου ότι οι ενήλικες και τα παιδιά έχουν πολύ διαφορετικές ανάγκες, έχουν αναπτυχθεί ΕΗΠ για καθεμία από αυτές τις ομάδες. Για παράδειγμα, οι ΕΗΠ ενηλίκων βασίζονται στις μέσες διατροφικές απαιτήσεις μιας γυναίκας 20-30 ετών με χαμηλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας (2.000kcal την ημέρα). Όσο για τα παιδιά, οι ΕΗΠ τους έχουν υπολογιστεί στη βάση της μέσης διατροφικής απαίτησης ενός κοριτσιού 4-7 ετών με ενδιάμεσο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας (1.600kcal την ημέρα).

Θερμίδες

Οι θερμίδες είναι οι μονάδες μέτρησης της ενεργειακής αξίας των τροφίμων. Μας δείχνουν την ενέργεια που παίρνουμε από τους υδατάνθρακες, τα λιπαρά, τις πρωτεΐνες που υπάρχουν στην τροφή μας και χρησιμοποιούνται ως ένδειξη της ενέργειας που καταναλώνουμε όταν πραγματοποιούμε κάποια δραστηριότητα. 

Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη και ανακατασκευή των ιστών, την καλή λειτουργία και δομή όλων των ζωντανών κυττάρων του οργανισμού μας. Σημαντικές πηγές πρωτεΐνης αποτελούν το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, καθώς επίσης και τα όσπρια, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα λαχανικά.

Λιπαρά

Τα λιπαρά αποτελούν βασικό μέρος της διατροφής μας και παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας του δέρματος και των μαλλιών μας. Λιπαρά βρίσκουμε σε διάφορα είδη τροφίμων, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα.

Ακόρεστα λιπαρά

Πρόκειται για λιπαρά συγκεκριμένου τύπου που περιέχονται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και σε ορισμένα λάδια.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες παρέχουν στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και της καρδιάς. Μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες βρίσκονται σε ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης, μακαρόνια, όσπρια, πατάτες, φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα.

Σάκχαρα

Τα σάκχαρα ανήκουν στην οικογένεια των υδατανθράκων και περιέχονται σε όλα τα ραφιναρισμένα σακχαρώδη προϊόντα, όπως τα γλυκίσματα, η ζάχαρη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αρτοσκευάσματα κλπ. Γενικά είναι είτε φυσικά παρόντα στα τρόφιμα, είτε προστίθενται για έξτρα γεύση.

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι ένα είδος υδατάνθρακα  που βρίσκεται μόνο στα φυτά και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος. Πλούσιες πηγές φυτικών ινών είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, η βρώμη, το ρύζι ολικής άλεσης και τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Αλάτι

Το αλάτι αποτελεί ένα φυσικό μέταλλο που βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του οργανισμού μας. ΈχεΙ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σταθερότητας του σώματός μας,καθώς ρυθμίζει την ισορροπία των υγρών που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλο μας το σώμα.

 

Οι θρεπτικές αξίες και τα ποσοστά ΕΗΠ των προϊόντων που αναφέρονται στον παρόντα ιστότοπο προκύπτουν από τον υπολογισμό των μέσων ενεργειακών αξιών κάθε συστατικού και στοιχείου των προϊόντων που παρέχονται από προμηθευτές της McDonald's. Αυτά τα προϊόντα έχουν τυποποιηθεί τόσο ως προς τη σύνθεση όσο και ως προς το μέγεθος. Οι θρεπτικές αξίες και τα ποσοστά ΕΗΠ που αναφέρονται στον παρόντα ιστότοπο έχουν υπολογιστεί βάσει ανάλυσης που διενεργήθηκε από διαπιστευμένα εργαστήρια ή επίσημες δηλώσεις των προμηθευτών μας. Οι διακυμάνσεις στο μέγεθος της μερίδας, στις τεχνικές παρασκευής και στις πηγές, καθώς και τα εποχικά ή τοπικά προϊόντα μπορούν να επηρεάζουν τα ποσοστά ΕΗΠ και τις θρεπτικές αξίες των προϊόντων που σερβίρονται. Επιπλέον, η προέλευση του προϊόντος μπορεί να αλλάζει περιοδικά, συνεπώς, ενδέχεται να υπάρχει θρεπτική διακύμανση στα προϊόντα που σερβίρονται στα εστιατόριά μας.

Οι θερμιδικές συστάσεις ΕΗΠ δεν είναι κατάλληλες για ένα άτομο που επιθυμεί να χάσει βάρος. Εάν επιθυμείτε να ακολουθήσετε δίαιτα, σας προτείνουμε να συμβουλευτείτε ένα εξειδικευμένο επαγγελματία, π.χ. διατροφολόγο ή διαιτολόγο. Επιπλέον, συστήνεται στις εγκύους να συμβουλεύονται το γιατρό τους για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις διατροφικές τους ανάγκες. Αν και έχει καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ακρίβεια και την ενημέρωση αυτών των πληροφοριών, δεν υπάρχει εγγύηση ορθότητας. Όλες οι πληροφορίες υπόκεινται σε αλλαγή χωρίς προειδοποίηση.